dimarts, 18 de maig del 2010

Pràctica 6: Jocs motors que tenen per referent l'esport

Carla Alacreu, Sandra Alarcón i Lucía Pérez-Salas (del Grup A de pràctiques) ens han preparat el següent vídeo de la classe que feren sobre jocs motors que tenen per referent l'esport:



Josep Vidal Aledo, Vicent González i Toni Vercher (del grup B de pràctiques) han elaborat este vídeo de la seua classe:



I ací teniu el vídeo de Jordi Moncho, Ramón Huerta i Ruben Martí (del grup C de pràctiques):

4 comentaris:

  1. ¡Buenas tardes!
    Después de ver los dos videos, no me ha quedado clara la clasificación de los juegos motores que tienen como referente el deporte.
    Para entender mejor esta clasificación, voy a seguir el artículo “la iniciación en los juegos deportivos: la enseñanza para la comprensión” de Devís y Peiró.

    Los juegos motores que tienen como referente el deporte es una forma de clasificación que entiende al deporte como un juego. “...los deportes aparecen como los hijos mutantes de los juegos” (Vidart).
    En esta clasificación podemos distinguir 4 bloques:

    1. Deportes: Engloba a todos los deportes, sea cual sea el lugar utilizado para su práctica.
    Por ejemplo: balonmano, natación, tenis, gimnasia artística...

    2. Juegos simplificados: Consisten en hacer una adaptación del deporte más sencilla en cuanto a reglamento, objetos utilizados, modificaciones del espacio, materiales...
    Además de tener equipos de pocos jugadores, son juegos de reglas flexibles y de problemática similar a los juegos deportivos estándar.
    Por ejemplo: el mini-baloncesto: técnica y táctica parecida, dimensiones del campo y altura de la canasta diferentes, balón más pequeño...

    3. Juegos deportivos modificados: Se trata de juegos que poseen competición y un sistema de reglas que permite concluir quien gana y quien pierde. Es un juego global de principio a fin y no una situación jugada o parte de un juego. También es un juego flexible que puede variar las reglas del juego sobre la marcha.
    No son juegos simplificados, aunque hay juegos que pueden pertenecer a las dos categorías.
    Surgen en los juegos colectivos porque se piensa que éstos tienen una característica especial (la táctica) y la manera de jugar (tomar decisiones correctas).
    Los juegos deportivos modificados agrupan a los deportes atendiendo a la naturaleza táctica que comparten, a la manera común de jugar. Por ello, podemos encontrar:

    3.1 Blanco y diana: En estos juegos no hay una oposición directa y se realizan por turnos.
    Entre los principios tácticos más importantes destacan:
    - La aproximación: mantener el balón lo más cerca posible del blanco.
    - Desplazamiento: desplazar el blanco del oponente y desplazar el móvil del oponente para evitar que se acerque al blanco.
    Por ejemplo: dardos, petanca, bolos...

    3.2 Bate y campo: Consiste en lanzar o batear a los espacios libres, lanzar a zonas que retrasen la devolución del móvil, ocupar espacios y distribuirse el área de defensa, apoyar la defensa de los espacios de los compañeros/as, coordinar acciones tácticas y defensivas, etc.
    Por ejemplo, el béisbol: 2 equipos, uno ataca y otro defiende. No hay oposición directa.


    3.3 Cancha dividida o muro: Consiste en enviar el móvil al espacio libre, lejos el oponente, apoyar si juegan varios compañeros, neutralizar espacios para que el oponente no puntúe, buscar la mejor posición para recibir y devolver la pelota, etc.
    No hay oposición en las acciones. El ataque-defensa no está claro.
    Por ejemplo: squash, tenis, pádel, bádminton, voley, ping-pong, pilota valenciana...

    3.4 Cancha compartida o invasión: Consiste en desmarcarse con y sin balón, buscar espacios libres, profundidad y amplitud, apoyar al compañero/a, abrir juego, distintos tipos de defensas, etc.
    Principales características: distinción entre equipos, comparten el campo, en principio ataca el que tiene la posesión del móvil y los dos equipos pueden hacer las mismas acciones.
    Por ejemplo: Baloncesto, fútbol, balonmano, waterpolo, kayak-polo...

    * Los juegos de lucha con agarre: son individuales, por ejemplo el judo.
    A diferencia de los 4 anteriores, el medio no determina la estructura táctica.

    4. Juegos pre - deportivos: Juegos de iniciación deportiva. Más fáciles de ejecutar en cuanto a movimientos, facilita las acciones técnicas. A nivel de reglamento son muy básicas. Muchos de ellos pueden ser deportes modificados.
    Por ejemplo: balón- torre, balón-tiro...

    ResponElimina
  2. Hola a tots!
    Aprofitant que jo forme part d´un dels grups que va fer una d´aquestes pràctiques, el que vull aconseguir amb aquest comentari és compartir les meues experiències i contar-vos tot allò relacionat amb la confecció del vídeo perquè considere que us podrà servir d´ajuda a tots a l´hora de realitzar un vídeo amb el conseqüent muntatge amb el Windows Movie Maker en un futur.
    El primer que férem fou decidir quina de les dos pràctiques anàvem a realitzar. Vicent, Toni i jo decidirem fer la pràctica relacionada amb els jocs que tenen com a referent l´esport perquè ens motivava més que l´altra (aquest es un aspecte molt important a l´hora de realitzar qualsevol cosa). Com els nostres amics Gonzalo, Pepe i Carles optaren per fer la pràctica relacionada amb els jocs motors que no tenen com a referent l´esport decidirem utilitzar el mateix format de vídeo (estructuració, tipus de lletra, etc.) per a que així després quedara un material més complet y uniformat.
    Una vegada decidida la pràctica, amb la informació que ens ha sigut proporcionada a l´assignatura establirem els jocs a realitzar. No vaig a ficar-me a definir detalladament cada tipus perquè ja està especificat a algun comentari i ja han sigut explicats a classe, per tant intentaré dir sols les idees bàsiques de cadascun:
    1-Esports: la mateixa paraula ja ho diu, aquest no el vam tindre que realitzar, doncs molts esports ja han sigut vivenciats en altres assignatures i amb una finalitat més bé competitiva, que dista molt de la vessant recreativa d´aquesta assignatura (Al article Marc conceptual: Les activitats esportivo-recreatives, de Manuel Hernández Vàzquez i Leonor Gallardo Guerrero, que tenim com a bibliografia específica podem veure i profunditzar en les diferències de les diferents vessants)
    2-Jocs simplificats: Adaptacions o modificacions de regles, materials, per a facilitar la pràctica i adaptar-la a unes característiques concretes. En relació a açò, el joc que nosaltres elegirem fou un minibàsquet 3x3 en una sola cistella, on dins de la bombeta no et podien robar la pilota i a més no hi havia dobles.

    ResponElimina
  3. 3- Jocs esportius modificats: Sorgeixen dins dels esports col•lectius atenent a la seva tàctica semblant. Dins d´aquests tenim:
    3.1- De blanc i diana: On la participació es per torns i no hi ha oposició directa. Per tant decidirem fer una espècie de Cúrling.
    3.2- De bat i camp: La participació també és per torns dins d´un mateix camp on els rols estan clars: un ataca i l´altre defén. Ací ens inspiràrem amb el beisbol.
    3.3- De mur o pista dividida: El rol atac-defensa es dilueix, es comparteix espai o no segons hi ha mur o pista dividida. Decidirem que l´ideal ací era basar-se en el frontó.
    3.4- D´invasió o pista compartida: on compartim accions i espai, exceptuant l’àrea de cada equip. Ací optarem per agafar com a referent el handbol.
    3.5- De lluita amb agafada: El qual no teníem que realitzar degut a la seua particularitat.
    4- Jocs Preesportius: S’aïllen execucions tècniques per a poder-les treballar millor, a més hi ha poques regles. Aprofitant les cistelles decidirem basar-nos en el basquet.
    Com es veu, decidirem fer una varietat d´esports, evitant caure en l´esport més practicat (futbol) i intentant que foren motivants al màxim, on la gent partira d´un nivell el més semblant possible. Cal recordar que hi ha que tenir en compte els recursos materials dels que es disposa així com de la instal•lació en la que es durà a terme la pràctica abans de fer els jocs per no endur-te cap tipus de sorpresa.
    Estructuràrem la classe de la següent manera: un muntava, l´altre explicava i l´altre gravava des d´on s´havia acordat (tenint en compte on pegava el sol per a que la imatge eixirà el més nítida possible), els 3 passarem pels 3 llocs per a vivenciar-ho tot. Al llarg de la classe tractarem de ser el més naturals possible per a evitar que el vídeo paregués artificial. En quant al ordre dels jocs tractarem que el primer fora més tranquil i servirà un poc d´escalfament, per a després passar a jocs que requerien més esforç i finalment acabar amb un que servirà en part de tornada a la calma.

    ResponElimina
  4. Amb la classe gravada tocava passar al muntatge, ací començarem a tindre alguns problemes, perquè alguns vídeos no es veien degut a l´extensió que tenien. Finalment, després de provar varies, l´extensió .wmv fou la bona per a que es vegeren correctament, per tant recomane aquesta extensió si teniu problemes. A la xarxa, hi ha programes per a canviar el format de l´extensió molt fàcils d´utilitzar.
    Seguint amb el muntatge, amb un portàtil buscàvem la música i amb un altre anàvem muntant els vídeos per ordre, mentre que un altre company estava amb la teoria en mà ajudant. Ací va vindre un altre problema, si ve ens donarem compte una vegada Pere va pujar el vídeo a Youtube, doncs per drets d´autor amb la música, no el deixava reproduir. Suposem que seria per alguna cançó en concret, la llargada de la qual seria massa prolongada, però el que recomane es que si teniu la intenció de pujar algun futur projecte amb música a Youtube, que aneu a google i busqueu música sense drets d´autor, que hi ha moltes webs gratuïtes i així us estalviareu problemes.
    Un altre consell que us vaig a donar degut a que també ens va passar és tenir clara l’estructuració del vídeo: imatges, música i possibles gravacions. Perquè si no es posa per ordre des del principi i poses per exemple primer tota la música i després les gravacions, es trastoca tot i no enquadra com tu vols, de manera que després tens que anar altra vegada part per part quadrant-ho tot.
    Fins ací aplegue, espere que l´explicació dels nostres jocs, juntament amb la visualització del vídeo i el compartir les experiències viscudes al meu grup amb vosaltres us servisquen d´ajuda en un futur.
    Sols em queda agrair a la classe el grau d´implicació i esforç a la pràctica que vam dur a terme.
    Gràcies.

    ResponElimina